Valley Hitters @ NK Little League (NL)

Afgelopen weekend was ik met mijn gezin te gast op het NK Little League 2018. Op deze driedaagse toernooi word, na individueel inschrijving van de spelers en regionale selectie en teamvorming, het Landskampioenschap Little League uitgespeelt, de winnaar mag dan verder naar het EK Little League en daar voor Nederland uitkomen.

Zoals in het afgelopen jaar ook, heeft het NK Little League op het accomodatie van Almere ’90 plaats gevonden. Bij deze even een Google Maps overzicht van het accomodatie.

Mijn zoon Jan-Luca en ik waren ook actief in het toernooi betrokken, hij als speler bij de Valley Hitters Littles, ikzelf als scheidsrechter op alle aanwezige leeftijden.

De Valley Hitters begonnen op Zaterdag ochtend, het eerste toernooidag, met een wedstrijd tegen Noord-Holland welk vrij makkelijk en met een duidelijke resultaat in de boeken ging: 18-2 winst voor de jongsten Valley Hitters. Helaas kon ik zelf niet kijken omdat ik op een aander veld aan het scheidsen was, maar bij deze eindstand was al vroeg duidelijk, wie hier de overlegen ploeg was.

Het tweede en tegelijk laatste wedstrijd voor deze dag van de Valley Hitters was tegen Brabant United. Hier waren de krachtsverhoudingen precies andersom en Brabant United ging als duidelijke winnaar van het veld. De jongsten Valley Hitters konden de score van 1-1 wel een tijdje goed tegen Brabant United vast houden, maar uiteindelijk heeft de focus en concentratie in het tweede inning wat nagelaten en Brabant United kon dan erg snel 9 puntjes op het scoreblad toveren: Met Hulp van twee Hit By Pitch konden de Brabanders twee runs veilig stellen. Dit had behoorlijke impact op het team uit Midden-Nederland en met licht hangende kopjes en een slechte gevoel in de verdediging moesten de jongens ook nog een Grand-Slam Indie-The-Park Homerun over zich heen laten gaan. Finale Score: 12-1 in het voordeel van Brabant United.

Maar omdat de Valley Hitters al van Noord-Holland ruim hadden gewonnen, konden de Valley Hitters toch naar het winnaarspoule gaan waar hun dan direct op Zondag ochtend dan tegen het team van de Den Haag Grizzlies moesten spelen. In een super-spannende wedstrijd hebben de jongens uiteindelijk verloren, maar niet zonder hoge kosten voor Den Haag. In het begin waren de Valley Hitters wel met 3-0 „in the lead“ door een Tweehonkslag van Bas. Helaas konden de jongens deze Voorstand niet al te lang vasthouden en Den Haag maakte gelijk in het tweede Inning. Maar onze Valley Hitters waren in het thuisvoordeel, konden hun opnieuw in Inning twee gelijk maken en zelf weer in voorstand komen: 5-3 in het voordeel van Valley Hitters.

Het derde Inning was dan nogmaals van een gelijk makend play gedomineerd: een sacrifice grounder van Tye, wie er vanuit een Basesloaded situatie , twee punten op de scoreformulier bracht kon Den Haag opnieuw de lead pakken en helaas deze keer ook tot aan het einde van de wedstrijd vast houden.Ook als de Valley Hitters nog van alles hebben geprobeerd om tenminste een gelijk spel af te dwingen lukte dit niet meer en de wedstrijd eindigte met een hartverscheurend Stand van 8-5.

Het Finale was nog niet verloren, maar het word met deze verloren wedstrijd wel grote stukken moeilijker, deze nog te kunnen bereiken. Nu moesten de Valley Hitters van Rotterdam winnen om überhaupt nog een kans op de finales te hebben.

Dit westrijd tegen Rotterdam, wel een beetje de „artsrivaal“ van de Valley Hitters, was in het beginsel een echte pitcher wedstrijd en een mooei duel tussen de twee starters Jan-Luca en Tijn. Jan-Luca en zijn team van de Valley Hitters, nog een beetje kwaad over het verlies tegen Den Haag, lieten hun absolute wil zien tegen Rotterdam te winnen en speelden zichzelf een beetje ‚in the flow‘ en konden de wedstrijd tot aan het einde wel op null punten houden. Jan-Luca als starter en winnende Pitcher gooide 3 2/3 innings tot aan zijn maximale Pitchcount van 85 ballen en kreeg 5 Hits, geen Runs terwijl hij fijf slagmannen met Strikeout terug naar de bank stuurde. Zijn veld was foutloos en stopte de fijf basehits tijdens mooie verdedigende plays.

Tijdens het eerlaatse slagbeurt dwangen de Valley Hitters dan het beslissing af: na een linedrive Honkslag van Daan, stond hij op het eerste honk terwijl Jan-Luca dan met een keiharde grondbal langs het linker foutlijn een tweehonkslag neerlegde en Daan naar het Thuisplaat bracht om de winnende punt binnen te rennen. Rotterdam deed dan nog een last-minute poging om de wedstrijd weer gelik te maken, maar ook hier lukte het dan net niet meer en de Valley Hitters gingen met een 1-0 winst naar huis.

Ook als hun van Rotterdam hadden gewonnen, was het helaas niet meer mogelijk om zonder hulp van een ander team naar het Finale te gaan. Den Haag had in de tussentijd ook van Rotterdam verloren, zodat alle de twee ploegen (Valley Hitters en Den Haag) met een gelijke puntenstand in het tabel opgetekend waren.Op basis van het onderlinge resultaat word er dan besloten, dat Rotterdam de winnaar van deze poule was, maar niet zonder een heftige demper aan de Rotterdammers te hebben uitgedeeld.

IMG-20180522-WA0002.jpg

Foto: Mike Patist